Zen House Malvern


zen_house_design

The Zen house, Malvern is an exploration of used space and empty void space. A core void provides vertical circulation by way of a open tread staircase, for a connectedness between the ground floor and first floor, and also provides for a double height volume which is the essence of the house’s interior. Incorporating unique features such as a meditation and tea room, the essence of the house was to create a serene environment where one could depart from the hectic urban environment.

Material features of the house include honed natural stone, spotted gum timber and polished concrete floors. The external timber screen acts as a sun shading device and enhances the privacy within.

Externally, the Japanese dry landscape garden or karensansui, is a focal counterpoint for the main living spaces, and represents in landscape the architectural ideas explored in this design.